Losos v soli a paprikový krém
Ingredience
Česnek |
1 g |
Olej olivový |
2 ml |
Paprika červená |
3 ks |
Rozmarýn čerstvý |
1 g |
Sardelová očka |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Citrony |
1 ks |
Losos obecný |
2.5 kg |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
1 g |
Sůl |
8 kg |
Voda pitná |
5 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do pekáčku vložíme alobal. Alobal by měl být přes okraje pekáčku vyšší. Do pekáčku s alobalem vsypeme polovinou soli. Na vrstvu soli položíme lososa. Břišní dutinu lososa vyplníme kolečky citronu a rozmarýnem. Aby citron s rozmarýnem nevypadávaly, okraje břišní dutiny "sešijeme" párátky.
- Nyní lososa zasypeme druhou polovinou soli. Poté okapeme vodou a vše zabalíme do alobalu. Lososa pečeme na 180°C 90 minut.
- Než lososa upečeme, pustíme se do přípravy krému.
- Plátky paprik, česneku a rozmarýn pokapeme olejem a ugrilujeme do změknutí. Papriky grilujeme slupkou nahoru. Poté vše necháme vychladnout. Jakmile zelenina zchladne, sloupneme z paprik slupku.
- Papriky bez slupky, česnek, rozmarýn, olej a sardelová očka rozmixujeme. Do hotového krému zamícháme smetanu a nakonec dle chuti osolíme a opepříme.
- Upečeného lososa naporcujeme a podáváme s paprikovým krémem.