Losos v soli a paprikový krém

Ingredience


Česnek 1 g
Olej olivový 2 ml
Paprika červená 3 ks
Rozmarýn čerstvý 1 g
Sardelová očka 50 g
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
Citrony 1 ks
Losos obecný 2.5 kg
Pepř černý mletý 1 špetka
Rozmarýn čerstvý 1 g
Sůl 8 kg
Voda pitná 5 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do pekáčku vložíme alobal. Alobal by měl být přes okraje pekáčku vyšší. Do pekáčku s alobalem vsypeme polovinou soli. Na vrstvu soli položíme lososa. Břišní dutinu lososa vyplníme kolečky citronu a rozmarýnem. Aby citron s rozmarýnem nevypadávaly, okraje břišní dutiny "sešijeme" párátky.
  2. Nyní lososa zasypeme druhou polovinou soli. Poté okapeme vodou a vše zabalíme do alobalu. Lososa pečeme na 180°C 90 minut.
  3. Než lososa upečeme, pustíme se do přípravy krému.
  4. Plátky paprik, česneku a rozmarýn pokapeme olejem a ugrilujeme do změknutí. Papriky grilujeme slupkou nahoru. Poté vše necháme vychladnout. Jakmile zelenina zchladne, sloupneme z paprik slupku.
  5. Papriky bez slupky, česnek, rozmarýn, olej a sardelová očka rozmixujeme. Do hotového krému zamícháme smetanu a nakonec dle chuti osolíme a opepříme.
  6. Upečeného lososa naporcujeme a podáváme s paprikovým krémem.