Krevetky na sladkokyselo
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Dolin - Vermouth |
100 ml |
Kerblík |
50 g |
Krevety tygří - loupané |
600 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Olej olivový |
50 ml |
Pažitka |
50 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pomeranče |
2 ks |
Špenát listový čerstvý |
150 g |
Sůl |
5 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 6 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pomerančovou a citronovou šťávu přecedíme do mističky. Krevetky oloupáme, odstraníme z nich černé střívko, omyjeme je a utřeme. Omyjme pažitku a kerblík, osušíme je a pokrájíme. Očistíme špenátové listy, několikrát je propláchneme pod tekoucí studenou vodou, necháme je okapat a potom je krátce podusíme v páře.
- Do pánve nalijme olej a smažíme na něm dorůžova 2-3 minuty krevetky. Obracíme je, aby byly stejnoměrně zbarvné. Osolíme je a opepříme a dáme stranou. Do téže pánve nalijeme vermut a necháme ho prudce vyvařit. Potom přilijeme pomerančovou a citronovou šťávu a vaříme tak dlouho, až bude omáčky poloviční množství.
- Přidáme do omáčky osmažené krevetky a při mírné teplotě je asi 1 minutu prohříváme. Stáhneme pánev ze sporáku a přidáme do ní kousky pokrájeného másla. Vidličkou vmícháme máslo do omáčky.
- Na nahřáté talíře rozložíme špenátové listy, doprostřed položíme krevetky, přelijeme omáčkou a posypeme pokrájeným kerblíkem a pažitkou. Hotový pokrm servírujeme horký.