Krevetky na sladkokyselo

Ingredience


Citrony 1 ks
Dolin - Vermouth 100 ml
Kerblík 50 g
Krevety tygří - loupané 600 g
Máslo čerstvé 30 g
Olej olivový 50 ml
Pažitka 50 g
Pepř černý mletý 5 g
Pomeranče 2 ks
Špenát listový čerstvý 150 g
Sůl 5 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pomerančovou a citronovou šťávu přecedíme do mističky. Krevetky oloupáme, odstraníme z nich černé střívko, omyjeme je a utřeme. Omyjme pažitku a kerblík, osušíme je a pokrájíme. Očistíme špenátové listy, několikrát je propláchneme pod tekoucí studenou vodou, necháme je okapat a potom je krátce podusíme v páře.
  2. Do pánve nalijme olej a smažíme na něm dorůžova 2-3 minuty krevetky. Obracíme je, aby byly stejnoměrně zbarvné. Osolíme je a opepříme a dáme stranou. Do téže pánve nalijeme vermut a necháme ho prudce vyvařit. Potom přilijeme pomerančovou a citronovou šťávu a vaříme tak dlouho, až bude omáčky poloviční množství.
  3. Přidáme do omáčky osmažené krevetky a při mírné teplotě je asi 1 minutu prohříváme. Stáhneme pánev ze sporáku a přidáme do ní kousky pokrájeného másla. Vidličkou vmícháme máslo do omáčky.
  4. Na nahřáté talíře rozložíme špenátové listy, doprostřed položíme krevetky, přelijeme omáčkou a posypeme pokrájeným kerblíkem a pažitkou. Hotový pokrm servírujeme horký.