Pečené sardinky

Ingredience


Ančovička - filety 1 ks
Bobkový list 3 ks
Hrozinky 30 g
Olej olivový 60 ml
Oříšky piniové 20 g
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 50 g
Sardinka obecná 400 g
Strouhanka 40 g
Sůl 5 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrozinky dáme bobtnat do misky s vlažnou vodou. Mezitím oškrábeme ze sardinek šupiny, odtrhneme jim hlavu, vyjmeme páteř, vykucháme a naplocho je otevřeme, propláchneme pod studenou vodou a čistou utěrkou osušíme. Z ančovičky smyjeme pod studenou vodou veškerou sůl a vyjmeme jí páteř. Opereme petrželku, osušíme a jemně nasekáme společně s ančovičkou.
  2. V nepřilnavé pánvi osmažíme strouhanku - stačí pár minut, aby mírně zezlátla. Přesypeme ji do mísy, promícháme se scezenými a nasekanými hrozinkami, piniovymi semínky, nasekanou petrželkou a ančovičkou. Vše promícháme, osolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem. Dřevěnou vařečkou promícháme dohladka.
  3. Potřeme sardinky po jedné straně touto směsí, potom je otočíme a potřeme i druhou stranu. Zapékací nádobu vytřeme olejem, vložíme do ní sardinky, přidáme bobkový list, zasypeme vše zbývající strouhankou a zalijeme zbytkem oleje. Dáme zapékací nádobu do trouby předehřáté na 180°C a necháme sardinky 10 minut péct. Podávat je můžeme buď horké nebo studené.