Kořeněný koláč z krémového sýra

Ingredience


Cukr krupice 115 g
Máslo čerstvé 200 g
Melasa 125 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 230 g
Muškátový květ 1 špetka
Muškátový oříšek 1 špetka
Skořice mletá 1 špetka
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Sýr krémový 115 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 125 ml
Zázvor mletý 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Krémový sýr utřeme v míse se 115 g másla, přimícháme 115 g prosáté mouky a utvoříme žmolenkové těsto. Zabalíme je do fólie a necháme půl hodiny odpočinout v chladničce.
  2. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud těsto z koláčové formy přesahuje přes okraj, odkrojíme jej.
  3. V jiné míse utvoříme další žmolenkové těsto ze zbylé mouky, cukru, másla, soli a koření. Dvě třetiny kořeněného žmolenkového těsta sypeme na koláč. V hlubší míse si připravíme vejce ušlehaná s melasou.
  4. Do jiné mísy nalijeme horkou vodu, vmícháme sodu (pozor, bude pěnit) a ihned nalijeme do vaječné směsi a rychle prošleháme. Tuto směs nalijeme na koláč a na vrch zbylou kořeněnou žmolenku.
  5. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 35 min. Koláč necháme zchladnout.