Kořeněný koláč z krémového sýra
Ingredience
Cukr krupice |
115 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Melasa |
125 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
230 g |
Muškátový květ |
1 špetka |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Skořice mletá |
1 špetka |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Sýr krémový |
115 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
125 ml |
Zázvor mletý |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Krémový sýr utřeme v míse se 115 g másla, přimícháme 115 g prosáté mouky a utvoříme žmolenkové těsto. Zabalíme je do fólie a necháme půl hodiny odpočinout v chladničce.
- Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud těsto z koláčové formy přesahuje přes okraj, odkrojíme jej.
- V jiné míse utvoříme další žmolenkové těsto ze zbylé mouky, cukru, másla, soli a koření. Dvě třetiny kořeněného žmolenkového těsta sypeme na koláč. V hlubší míse si připravíme vejce ušlehaná s melasou.
- Do jiné mísy nalijeme horkou vodu, vmícháme sodu (pozor, bude pěnit) a ihned nalijeme do vaječné směsi a rychle prošleháme. Tuto směs nalijeme na koláč a na vrch zbylou kořeněnou žmolenku.
- Koláč pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 35 min. Koláč necháme zchladnout.