Koláč s datlemi a ořechy

Ingredience


Cukr krupice 120 g
Datle 85 g
Máslo čerstvé 175 g
Mouka pšeničná hladká T 650 180 g
Ořechy vlašské 55 g
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 4 polévková lžíce
Whisky 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse utvoříme žmolenkové těsto ze sto sedmdesáti gramů prosáté hladké mouky, špetky soli a sto třiceti gramů změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučeném vále z těsta (část dáme stranou na dva proužky, které spleteme a uděláme z nich ozdobný okraj) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj. Pomažeme okraj vodou a přitiskneme k němu upletené proužky.
  2. V misce našleháme vejce se šlehačkou. Přidáme cukr, nejlépe tmavě hnědý, vyšleháme hladkou hmotu, vsypeme lžíci hladké mouky, čtyřicet pět gramů rozpuštěného másla, posekané vlašské ořechy a whisky. Datle vypeckujeme, pokrájíme, smícháme se zbytkem hladké mouky a důkladně zamícháme do ořechové směsi.
  3. Směs vlijeme na těsto ve formě a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme zhruba třicet pět minut, až zezlátne. Koláč podáváme se šlehačkou.