Koláč s datlemi a ořechy
Ingredience
Cukr krupice |
120 g |
Datle |
85 g |
Máslo čerstvé |
175 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g |
Ořechy vlašské |
55 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
Whisky |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse utvoříme žmolenkové těsto ze sto sedmdesáti gramů prosáté hladké mouky, špetky soli a sto třiceti gramů změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučeném vále z těsta (část dáme stranou na dva proužky, které spleteme a uděláme z nich ozdobný okraj) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj. Pomažeme okraj vodou a přitiskneme k němu upletené proužky.
- V misce našleháme vejce se šlehačkou. Přidáme cukr, nejlépe tmavě hnědý, vyšleháme hladkou hmotu, vsypeme lžíci hladké mouky, čtyřicet pět gramů rozpuštěného másla, posekané vlašské ořechy a whisky. Datle vypeckujeme, pokrájíme, smícháme se zbytkem hladké mouky a důkladně zamícháme do ořechové směsi.
- Směs vlijeme na těsto ve formě a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme zhruba třicet pět minut, až zezlátne. Koláč podáváme se šlehačkou.