Závin s jablky
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Hrozinky |
85 g |
Jablka |
8 ks |
Listové těsto |
500 g |
Máslo čerstvé |
170 g |
Ořechy vlašské |
55 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Strouhanka |
30 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Plech vyložíme pečícím papírem.
- Hrozinky namočíme do rumu.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky. V míse plátky smícháme se skořicí, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a šťávou. Poté vmícháme hrozinky a posekané ořechy.
- Troubu si předehřejeme na 190°C.
- Na mírně pomoučeném vále rozválíme těsto do tvaru obdélníku. Potřeme je rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou, lžící poklademe těsto jablkovou směsí a srolujeme. Závin položíme na plech švem dolů, aby se nám při pečení nerozevřel.
- V předehřáté troubě pečeme asi čtyřicet pět minut. Hotový závin posypeme moučkovým cukrem. Můžeme závin podávat teplý i studený.