Mušle s fazolkami
Ingredience
Bazalka |
50 g |
Česnek |
1 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Fazolové lusky zelené |
200 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
50 g |
Rajčata |
200 g |
Škeble čerstvé |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Fazolky očistíme, odřízneme z nich stopky, omyjeme je a necháme 4-5 minut vařit v patřičném množství osolené vody. Scedíme je, necháme vychladnout, pokrájíme a dáme stranou. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme.
- Stroužek česneku lehce podrtíme. Petrželku a bazalku nasekáme.
- Omyjeme mušle, dáme je do hrnce, přidáme trochu nasekané petrželky, přilijeme bílé víno, lžíci olivového oleje a při střední
- teplotě je pod pokličkou chvíli povaříme, aby se otevřely. Občas přitom hrncem zatřeseme. Nakonec je scedíme a dáme do mísy. Vylou-
- peme ze skořápek, prázdné skořápky a mušle, které se při vaření neotevřely, vyhodíme.
- Do pánve nalijeme zbytek oleje, přidáme papričku a stroužek česneku, lehce osmažíme, vyjmeme a vyhodíme. Do oleje dáme pokrájená rajčata, osolíme je, opepříme a při vyšší teplotě za občasného zamíchání 5-6 minut podusíme.
- Přidáme do pánve fazolky, které jsme si předtím odložili stranou, a 2-3 minuty dusíme. Potom přidáme mušle a jakmile se prohřejí, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.