Vejce s uzeným lososem

Ingredience


Citrony 1 ks
Losos uzený 400 g
Ocet vinný 50 ml
Olej olivový 15 ml
Pažitka 50 g
Rajčata 150 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 0.5 l
Želatina 25 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na sporák postavíme velkou nízkou pánev s dostatečným množstvím vody, přilijeme ocet a přivedeme vodu k varu, zmírníme teplotu na minimum. Do vody postupně vyklepáváme vejce a vaříme asi 3 minuty. Děrovanou lžíci je potom vyjmeme, položíme na utěrku a odkrojíme roztřepené okraje. Omyjeme a osušíme pažitku. Spaříme ve vařící vodě rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, necháme okapat a pak je nakrájíme na kostičky a dáme stranou.
  2. Omyjeme citron, osušíme, oloupeme kůru (jen žlutou část) a nakrájíme na proužky. Povaříme 3-4 minuty v hrnci, scedíme, osušíme a dáme do ledničky. Každé vajíčko obalíme plátkem lososa a ozdobíme proužky pažitky. Vajíčka úhledně rozmístíme na servírovací mísu a uložíme do ledničky.
  3. Mezitím dle návodu na balíčku připravíme želatinu a rovněž ji dáme do ledničky, dokud trochu neztuhne. Vyndáme z ledničky vajíčka, zalijeme připravenou želatinou a vrátíme je do ledničky. Tam je necháme dokud želatina zcela neztuhne.
  4. Doprostřed servírovací mísy navršíme kostičky rajčat a proužky citronové kůry, rajčata zakapeme olejem, osolíme a hotový předkrm ihned podáváme.