Vejce s uzeným lososem
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Losos uzený |
400 g |
Ocet vinný |
50 ml |
Olej olivový |
15 ml |
Pažitka |
50 g |
Rajčata |
150 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
0.5 l |
Želatina |
25 g |
-
Doba přípravy: 0 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na sporák postavíme velkou nízkou pánev s dostatečným množstvím vody, přilijeme ocet a přivedeme vodu k varu, zmírníme teplotu na minimum. Do vody postupně vyklepáváme vejce a vaříme asi 3 minuty. Děrovanou lžíci je potom vyjmeme, položíme na utěrku a odkrojíme roztřepené okraje. Omyjeme a osušíme pažitku. Spaříme ve vařící vodě rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, necháme okapat a pak je nakrájíme na kostičky a dáme stranou.
- Omyjeme citron, osušíme, oloupeme kůru (jen žlutou část) a nakrájíme na proužky. Povaříme 3-4 minuty v hrnci, scedíme, osušíme a dáme do ledničky. Každé vajíčko obalíme plátkem lososa a ozdobíme proužky pažitky. Vajíčka úhledně rozmístíme na servírovací mísu a uložíme do ledničky.
- Mezitím dle návodu na balíčku připravíme želatinu a rovněž ji dáme do ledničky, dokud trochu neztuhne. Vyndáme z ledničky vajíčka, zalijeme připravenou želatinou a vrátíme je do ledničky. Tam je necháme dokud želatina zcela neztuhne.
- Doprostřed servírovací mísy navršíme kostičky rajčat a proužky citronové kůry, rajčata zakapeme olejem, osolíme a hotový předkrm ihned podáváme.