Plněné slávky

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chléb konzumní 100 g
Houby čerstvé 150 g
Máslo čerstvé 60 g
Mušle slávky 7 g
Olej olivový 60 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 50 g
Sůl 5 g
Víno bílé 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Necháme máslo změknout na pokojovou teplotu. Slávky očistíme, dobře je omyjeme a dáme do hrnce s vodou. Do hrnce přilijeme 1 lžíci oleje, víno a přidáme trochu nasekané petrželky. Hrnec zakryjeme poklicí a při střední teplotě slávky chvíli za občasného potřesení povaříme, aby se otevřely.
  2. Slávky scedíme, neotevřené vyhodíme. Tekutinu, v níž se vařily, procedíme jemným sítem a uschováme. S1ávky vyloupeme a dáme do mísy. Polovinu skořápek odložíme stranou. Očistíme houby, opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a nahrubo pokrájíme. Chlebovou střídu zalijeme tekutinou z vařených slávek, kterou jsme si uschovali.
  3. Oloupeme 1 stroužek česneku, vykrojíme z něho případný zelený střed a česnek jemně nasekáme se zbylou petrželkou, kterou jsme předtím omyli a osušili. Dáme česnek s petrželkou do pánve se 2 lžícemi oleje, přidáme nahrubo nasekané houby a vše několik minut prudce osmažíme. Stáhneme pánev ze sporáku a necháme obsah zchladnout. Do mísy dáme změklé máslo, přidáme dobře scezenou houbovou směs a vymačkanou chlebovou střídu. Vše osolíme, opepříme a promícháme.
  4. Vezmeme skořápky, které jsme předtím odložili. Do každé dáme po 1 lžíci připravené směsi a tu urovnáme do tenké vrstvy. Navrch vždy položíme jednu slávku a na ni další vrstvu směsi. Naplněné skořápky dáme do olejem vytřené ohnivzdorné nádoby a necháme asi 10 minut zapékat v troubě předehřáté na 200°C. Hotový pokrm podáváme horký.