Hřebenatky s čekankou

Ingredience


Čekanka 100 g
Citronová šťáva 30 ml
Hřebenatka 16 ks
Olej olivový 60 ml
Pažitka 50 g
Pepř černý mletý 5 g
Sůl 5 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čekanku očistíme, rozebereme na listy, omyjeme je a osušíme. Špičkou nože hřebenatky otevřeme a vyřízneme z mušlí bílou i červenou část. Propláchneme pod tekoucí studenou vodou a dobře osušíme. Do mísy dáme citronovou šťávu se špetkou soli a špetkou čerstvě mletého černého pepře. Pomalu přimícháme 3 lžíce oleje a vymícháme hladkou zálivku.
  2. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme zbývající olej, poklademe lístky čekanky a po obou stranách osmažíme. Scedíme a rozložíme na servírovací mísu. Do stejné pánve dáme hřebenatky, sůl, pepř a asi 2 minuty hřebenatky smažíme, aby mírně zezlátly. Potom je vyjmeme a urovnáme do středu mísy na čekankové listy. Teplé listy čekanky a hřebenatky přelijeme zálivkou a vše lehce promícháme. Hotový pokrm posypeme pokrájenou pažitkou a podáváme.