Rybí dort

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Garnát obecný 400 g
Listové těsto 300 g
Losos - filety 400 g
Máslo čerstvé 35 g
Olej olivový 45 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 60 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
Víno bílé 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z lososa nakrájíme slabé plátky, omyjeme a osušíme. Necháme je povařit v pánvi, do níž jsme pokrájeli máslo a nalili polovinu bílého vína. Vše promícháme, osolíme a opepříme. Očistíme a omyjeme petrželku, potom ji jemně nasekáme. Oloupeme a nasekáme oba stroužky česneku. V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou petrželku, česnek a vyloupané garnáty a všechno 2 minuty smažíme. Nakonec přilijeme zbývající bílé víno. Vše promícháme, osolíme a opepříme.
  2. Listové těsto rozválíme válečkem na 2 kulaté pláty o tloušťce 2-3 mm. Jeden plát položíme na pečicí plech, navlhčený trochou vody, a označíme si rozdělení na 4 díly. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, na těsto rozložíme plátky ryb (podle označených dílů) a na každý rybí plátek položíme několik garnátů.
  3. Všechno pokryjeme druhým plátem těsta, přitiskneme okraje k sobě a stejným způsobem naznačíme rozdělení na 4 díly. Nakonec potřeme povrch rozšlehaným vejcem a 70 minut dort pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Vyjmeme z trouby a podáváme.