Dort se sardinkami a bramborami
Ingredience
Brambory |
500 g |
Česnek |
1 stroužek |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
60 g |
Sardinky v oleji |
300 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Ricotta |
300 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme a protlačíme sítem do mísy. Necháme vychladnout.
- Očištěnou petrželku jemně nasekáme společně s oloupaným stroužkem česneku. Sardinkám odtrhneme hlavičku, vykucháme je, vykostíme, propláchneme pod tekoucí studenou vodou a otevřené položíme na savý kuchyňský papír, aby okapala voda.
- V míse rozetřeme tvaroh s rozmačkanými bramborami, vmícháme vejce, nasekanou petrželku a česnek, špetku soli a špetku čerstvého mletého
- pepře. Všechno dobře promícháme a tak získáme hladkou hmotu.
- Nízkou dortovou formu vytřeme 2 lžícemi oleje a urovnáme do ní v jednolité vrstvě směs brambor a tvarohu. Na tuto vrstvu rozložíme sardinky, trochu je do spodní vrstvy vtlačíme a potřeme zbývajícím
- olejem.
- Dortovou formu dáme do předehřáté trouby na 180°C a přibližně 20 minut pečeme, dokud nebude povrch nazlátlý. Hotový slaný dort můžeme podávat teplý, ale i studený.