Dort se sardinkami a bramborami

Ingredience


Brambory 500 g
Česnek 1 stroužek
Olej olivový 60 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 60 g
Sardinky v oleji 300 g
Sůl 5 g
Sýr Ricotta 300 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme a protlačíme sítem do mísy. Necháme vychladnout.
  2. Očištěnou petrželku jemně nasekáme společně s oloupaným stroužkem česneku. Sardinkám odtrhneme hlavičku, vykucháme je, vykostíme, propláchneme pod tekoucí studenou vodou a otevřené položíme na savý kuchyňský papír, aby okapala voda.
  3. V míse rozetřeme tvaroh s rozmačkanými bramborami, vmícháme vejce, nasekanou petrželku a česnek, špetku soli a špetku čerstvého mletého
  4. pepře. Všechno dobře promícháme a tak získáme hladkou hmotu.
  5. Nízkou dortovou formu vytřeme 2 lžícemi oleje a urovnáme do ní v jednolité vrstvě směs brambor a tvarohu. Na tuto vrstvu rozložíme sardinky, trochu je do spodní vrstvy vtlačíme a potřeme zbývajícím
  6. olejem.
  7. Dortovou formu dáme do předehřáté trouby na 180°C a přibližně 20 minut pečeme, dokud nebude povrch nazlátlý. Hotový slaný dort můžeme podávat teplý, ale i studený.