Mořské ryby na koření
Ingredience
Celer bulvový |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Chléb toastový |
5 plátek |
Cibule |
2 ks |
Mořský ďas |
500 g |
Mušle slávky |
250 g |
Olej olivový |
65 ml |
Parmice |
500 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
6 polévková lžíce |
Rajčata |
750 g |
Šafrán |
1 špetka |
Sépie |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Treska aljašská |
500 g |
Úhoř mořský |
500 g |
Víno bílé |
170 ml |
Vývar rybí |
500 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Ďasa a tresku stáhneme z kůže, vykostíme, rozdělíme na filety, nakrájíme je na větší kousky a kosti dáme k ostatním rybám. Ty spolu s nasekaným celerem a 1 rozpůlenou cibulí zalijeme vodou a zvolna je povaříme 30 minut. Pak ryby vyjmeme a obereme maso z kostí. Vývar odložíme.
- Sépii odřízneme hlavu, zbavíme ji vnitřností a sloupneme kůži. Chapadla omyjeme a osušíme. Mušle očistíme. Rajčata 1/2 minuty spaříme v horké vodě, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme.
- Na oleji osmahneme kolečka zbývající cibule a 3 prolisované stroužky česneku. Vložíme i sépii a filety, po obou stranách je opečeme a vyjmeme. Přilijeme 500 ml přecezeného vývaru z ryb, víno, přidáme šafrán, rajčata a na mírném plameni je vaříme 5 minut. Pak vložíme mušle a dusíme je 4 minuty. Vyhodíme ty, co se neotevřely.
- Omáčku okořeníme, ryby ohřejeme v kastrolu a podáváme je s petrželkou a nasucho osmaženým chlebem, pomazaným česnekem.