Mořské ryby na koření

Ingredience


Celer bulvový 1 ks
Česnek 3 stroužek
Chléb toastový 5 plátek
Cibule 2 ks
Mořský ďas 500 g
Mušle slávky 250 g
Olej olivový 65 ml
Parmice 500 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 6 polévková lžíce
Rajčata 750 g
Šafrán 1 špetka
Sépie 250 g
Sůl 1 špetka
Treska aljašská 500 g
Úhoř mořský 500 g
Víno bílé 170 ml
Vývar rybí 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ďasa a tresku stáhneme z kůže, vykostíme, rozdělíme na filety, nakrájíme je na větší kousky a kosti dáme k ostatním rybám. Ty spolu s nasekaným celerem a 1 rozpůlenou cibulí zalijeme vodou a zvolna je povaříme 30 minut. Pak ryby vyjmeme a obereme maso z kostí. Vývar odložíme.
  2. Sépii odřízneme hlavu, zbavíme ji vnitřností a sloupneme kůži. Chapadla omyjeme a osušíme. Mušle očistíme. Rajčata 1/2 minuty spaříme v horké vodě, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme.
  3. Na oleji osmahneme kolečka zbývající cibule a 3 prolisované stroužky česneku. Vložíme i sépii a filety, po obou stranách je opečeme a vyjmeme. Přilijeme 500 ml přecezeného vývaru z ryb, víno, přidáme šafrán, rajčata a na mírném plameni je vaříme 5 minut. Pak vložíme mušle a dusíme je 4 minuty. Vyhodíme ty, co se neotevřely.
  4. Omáčku okořeníme, ryby ohřejeme v kastrolu a podáváme je s petrželkou a nasucho osmaženým chlebem, pomazaným česnekem.