Olihně s šafránem a rajčaty

Ingredience


Olej olivový 80 ml
Olihně 600 g
Pepř černý celý 5 g
Rajčata 250 g
Šafrán 5 g
Šalotka 1 ks
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 60 g
Vývar rybí 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Olihně vykucháme, stáhneme z nich kůži, odstraníme oči a zobáčky, propláchneme v patřičném množství studené vody, scedíme, osušíme a nakrájíme na kroužky. Rajčata spaříme ve vařící vodě, scedíme, oloupeme, zbavíme semínek, pokrájíme na kostičky a necháme v cedníku okapat.
  2. Oloupeme šalotku, omyjeme, nasekáme, dáme do pánve se 3 lžícemi oleje a osmažíme, aniž bychom nechali zhnědnout. Přidáme připravená kolečka olihní, osolíme, opepříme a chvíli smažíme. Zalijeme rybím vývarem, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme, dokud nebude maso olihní měkké.
  3. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme zbývající olej, přidáme snítku tymiánu, kostičky rajčat, šafrán, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře. Pod pokličkou rajčata prudce asi 5 minut podusíme.
  4. Nakonec smícháme směs s rajčaty a kroužky olihní a hotový předkrm odstavíme ze sporáku. Podáváme horký nebo vlažný.