Ústřice s cuketami
Ingredience
Chaluha |
1 hrst |
Citronová šťáva |
10 ml |
Cuketa |
2 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Pepř cayenský |
5 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
80 g |
Sůl |
5 g |
Ústřice |
12 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ústřice omyjeme pod tekoucí vodou a špachtlí oškrábeme veškerý písek. Vhodným nožem otevřeme, scedíme a tekutinu uschováme. Odstraníme případná zrnka písku uvnitř a vyjmeme ústřice ze skořápek. Dvanáct spodních polovin skořápek narovnáme na servírovací mísu pokrytou chaluhami.
- Cukety omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na cca 1 minutu dáme do vařící vody, scedíme a osušíme. Do pánvičky nalijeme tekutinu z ústřic, kterou jsme dali stranou. Polovinu vyvaříme. Vmícháme smetanu, přidáme sůl a cayenský pepř. Vše prohřejeme a přimícháme citronovou šťávu. Přidáme ústřice a necháme 30 sekund povařit.
- Do nepřilnavé pánve vložíme máslo a 1-2 minuty na něm smažíme kolečka cuket. Ústřice vyjmeme, rozdělíme do skořápek, které jsme si na servírovací míse s chaluhami odložili stranou, posypeme kolečky cuket a přelijeme uvařenou omáčkou.