Ústřice s cuketami

Ingredience


Chaluha 1 hrst
Citronová šťáva 10 ml
Cuketa 2 ks
Máslo čerstvé 20 g
Pepř cayenský 5 g
Smetana 16% (pochoutková) 80 g
Sůl 5 g
Ústřice 12 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ústřice omyjeme pod tekoucí vodou a špachtlí oškrábeme veškerý písek. Vhodným nožem otevřeme, scedíme a tekutinu uschováme. Odstraníme případná zrnka písku uvnitř a vyjmeme ústřice ze skořápek. Dvanáct spodních polovin skořápek narovnáme na servírovací mísu pokrytou chaluhami.
  2. Cukety omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na cca 1 minutu dáme do vařící vody, scedíme a osušíme. Do pánvičky nalijeme tekutinu z ústřic, kterou jsme dali stranou. Polovinu vyvaříme. Vmícháme smetanu, přidáme sůl a cayenský pepř. Vše prohřejeme a přimícháme citronovou šťávu. Přidáme ústřice a necháme 30 sekund povařit.
  3. Do nepřilnavé pánve vložíme máslo a 1-2 minuty na něm smažíme kolečka cuket. Ústřice vyjmeme, rozdělíme do skořápek, které jsme si na servírovací míse s chaluhami odložili stranou, posypeme kolečky cuket a přelijeme uvařenou omáčkou.