Hrášková polévka s římským salátem

Ingredience


Hrášek 230 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Salát římský 2 ks
Šalotka 2 ks
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 125 l
Zakysaná smetana 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V kastrůlku rozehřejeme máslo. Přidáme šalotku a za občasného míchání ji opečeme na středně mírném ohni.
  2. Přidáme hrášek, nakrájený římský salát, vývar, muškátový oříšek a podle chuti osolíme a opepříme. Polévku přivedeme k varu, oheň zmírníme a polévku vaříme 10 až 15 minut, dokud hrášek nezměkne.
  3. Kastrol odstavíme, polévku necháme mírně vychladnout a rozmixujeme ji. Polévku vrátíme zpátky na oheň a prohřejeme. Poté ji rozdělíme do polévkových misek, přidáme zakysanou smetanu a ozdobíme pažitkou.