Koláč s čokoládovým krémem
Ingredience
Cukr krupice |
140 g |
Droždí |
30 g |
Kakao - prášek |
60 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
660 ml |
Mouka pšeničná celozrnná |
400 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přilijeme vlažné mléko, propracujeme a necháme na teplém místě asi 20minut kynout.
- Poté do těsta vmícháme máslo, 40g cukru, vejce, 1 žloutek a špetku soli. Vypracujeme těsto, zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
- Troubu předehřejeme na 200C.
- Plech vyložíme papírem na pečení, z těsta na něm vyválíme plát a pečeme asi 30minut.
- Mezitím si připravíme krém. 500ml mléka smícháme s vanilkovým aroma a kakaem a přivedeme k varu. Zbývající žloutky ušleháme se zbylým cukrem, přidáme hladkou mouku a vmícháme do teplého mléka. Asi 5minut ještě zahříváme při nízké teplotě.
- Krém necháme vychladnout, poté jim potřeme upečený koláč a posypeme jej oříškovými lupínky.