Játrová paštika pečená v terině
Ingredience
Anglická slanina |
300 g |
Cibule |
2 ks |
Játra vepřová |
500 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mrkev kořen |
3 ks |
Olej sezamový |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
2 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
3 ks |
Vepřové maso libové |
250 g |
Víno bílé |
4 polévková lžíce |
Víno madeira |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytá vepřová játra, vepřové maso a prorostlou slaninu pokrájíme na kousky a dvakrát přemeleme na masovém strojku. Pomletou směs dáme do mísy, osolíme a výrazně opepříme.
- Cibuli a mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. V pánvi na rozehřátém másle dáme zpěnit pokrájenou cibuli s mrkví, zakryjeme pokličkou a chvíli dusíme. Pak k zelenině přidáme petrželku, vajíčka, mleté maso a důkladně vše promícháme. Dochutíme červeným vínem Madeirou a bílým vínem.
- Vezmeme formu na terinu, vymažeme ji olejem a naplníme játrovou paštikou. Terinu zakryjeme víkem a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Hrnec pak vložíme do předehřáté trouby na 160°C a paštiku pečeme 90 minut.
- Upečenou terinu necháme vychladnout, pak nakrájíme porce a podáváme ji jako předkrm s čerstvou zeleninou.