Játrová paštika pečená v terině

Ingredience


Anglická slanina 300 g
Cibule 2 ks
Játra vepřová 500 g
Máslo čerstvé 20 g
Mrkev kořen 3 ks
Olej sezamový 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 2 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 3 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 3 ks
Vepřové maso libové 250 g
Víno bílé 4 polévková lžíce
Víno madeira 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá vepřová játra, vepřové maso a prorostlou slaninu pokrájíme na kousky a dvakrát přemeleme na masovém strojku. Pomletou směs dáme do mísy, osolíme a výrazně opepříme.
  2. Cibuli a mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. V pánvi na rozehřátém másle dáme zpěnit pokrájenou cibuli s mrkví, zakryjeme pokličkou a chvíli dusíme. Pak k zelenině přidáme petrželku, vajíčka, mleté maso a důkladně vše promícháme. Dochutíme červeným vínem Madeirou a bílým vínem.
  3. Vezmeme formu na terinu, vymažeme ji olejem a naplníme játrovou paštikou. Terinu zakryjeme víkem a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Hrnec pak vložíme do předehřáté trouby na 160°C a paštiku pečeme 90 minut.
  4. Upečenou terinu necháme vychladnout, pak nakrájíme porce a podáváme ji jako předkrm s čerstvou zeleninou.