Novoroční koláč

Ingredience


Cukr krupice 500 g
Droždí 50 g
Mandle plátky 100 g
Máslo čerstvé 500 g
Mléko polotučné 5 dl
Mouka polohrubá 1.5 kg
Pomerančová kůra 100 g
Pomerančová šťáva 40 ml
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do větší nádoby rozdrobíme kvasnice, přidáme máslo, vejce, mouku, cukr, pokrájenou pomerančovou kůru a šťávu z pomeranče, mléko a všechno dobře prohněteme. Přikryjeme utěrkou a necháme těsto asi 2 hodiny kynout. Poté znovu prohněteme, vymažeme plech a těsto na něm rozválíme po celé ploše a znovu necháme chvíli kynout. Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme rozdrcenými mandlemi. Pečeme pozvolna a při mírné teplotě 50-60 minut, dokud koláč nezhnědne.