Novoroční koláč
Ingredience
Cukr krupice |
500 g |
Droždí |
50 g |
Mandle plátky |
100 g |
Máslo čerstvé |
500 g |
Mléko polotučné |
5 dl |
Mouka polohrubá |
1.5 kg |
Pomerančová kůra |
100 g |
Pomerančová šťáva |
40 ml |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Do větší nádoby rozdrobíme kvasnice, přidáme máslo, vejce, mouku, cukr, pokrájenou pomerančovou kůru a šťávu z pomeranče, mléko a všechno dobře prohněteme. Přikryjeme utěrkou a necháme těsto asi 2 hodiny kynout. Poté znovu prohněteme, vymažeme plech a těsto na něm rozválíme po celé ploše a znovu necháme chvíli kynout. Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme rozdrcenými mandlemi. Pečeme pozvolna a při mírné teplotě 50-60 minut, dokud koláč nezhnědne.