Koláč se sýrem a bazalkou

Ingredience


Bazalka 55 g
Máslo čerstvé 130 g
Mouka pšeničná hladká T 650 180 g
Olej olivový 125 ml
Olivy černé 100 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 30 g
Sůl 1 špetka
Sýr Cottage 800 g
Sýr Parmezán 60 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku prosejeme do mísy se solí, změklým máslem a vytvoříme žmolenkové těsto. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo.
  2. Zabalené do fólie vložíme na 1/2 hodiny do chladničky.
  3. Troubu předehřejeme na 190 °C.
  4. Na pomoučeném válu vyválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala ke kraji. Dno propícháme vidličkou, vyložíme pergamenovým papírem, posypeme fazolemi a pečeme asi 12 minut. Poté odstraníme papír a fazole, teplotu snížíme na 170 °C a pečeme dalších 5 minut.
  5. Olivy pokrájíme, bylinky drobně posekáme, přidáme olivový olej a koření. V jiné míse smícháme žloutek s vejci a vmícháme sýr. Do směsi přidáme směs bylinek s olejem a olivami, nastrouháme do směsi parmezán, vlijeme do těsta a pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut.