Koláč se sýrem a bazalkou
Ingredience
Bazalka |
55 g |
Máslo čerstvé |
130 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g |
Olej olivový |
125 ml |
Olivy černé |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
30 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Cottage |
800 g |
Sýr Parmezán |
60 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mouku prosejeme do mísy se solí, změklým máslem a vytvoříme žmolenkové těsto. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo.
- Zabalené do fólie vložíme na 1/2 hodiny do chladničky.
- Troubu předehřejeme na 190 °C.
- Na pomoučeném válu vyválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala ke kraji. Dno propícháme vidličkou, vyložíme pergamenovým papírem, posypeme fazolemi a pečeme asi 12 minut. Poté odstraníme papír a fazole, teplotu snížíme na 170 °C a pečeme dalších 5 minut.
- Olivy pokrájíme, bylinky drobně posekáme, přidáme olivový olej a koření. V jiné míse smícháme žloutek s vejci a vmícháme sýr. Do směsi přidáme směs bylinek s olejem a olivami, nastrouháme do směsi parmezán, vlijeme do těsta a pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut.