Koláč s jablky a šunkou

Ingredience


Cukr krupice 4 polévková lžíce
Hřebíček 1 špetka
Jablka 5 ks
Máslo čerstvé 170 g
Mouka polohrubá 350 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 4 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Šunka dušená 170 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku prosejeme do mísy se solí, 140 g změklého másla a vytvoříme žmolenkové těsto. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo.
  2. Vytvoříme 2 koule, zabalíme je do fólie a vložíme na 1/2 hodiny do chladničky.
  3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a ze čtvrtek krájíme plátky. V míse je smícháme s cukrem, kořením, poprášíme 1 lžící mouky a promícháme.
  4. Šunku nakrájíme na proužky. Rozpustíme 30 g másla.
  5. Na pomoučeném válu vyválíme z jedné koule kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes kraj. Koláč plníme po vrstvách. Nejprve šunku, poté plátky jablek a pokapeme částí másla. Obě vrstvy opakujeme a také pokapeme máslem. Na konec nalijeme 3 lžíce šlehačky.
  6. Z druhé koule rozválíme placku jako "pokličku" a dobře utěsníme. Převislé těsto překlopíme a pomocí prstů a poté vidličky ozdobně "přilepíme" na pokličku z těsta. Pokud nám zbyde těsto, vykrájíme z něj ozdobné tvary a poklademe jimi koláč. Celý koláč potřeme žloutkem rozšlehaným s 1 lžící šlehačky. Do těsta uděláme nožem průduchy, aby nám pára koláč nepotrhala a dáme koláč do předehřáté trouby péct na 10 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších cca 30 minut.