Koláč s jablky a šunkou
Ingredience
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Hřebíček |
1 špetka |
Jablka |
5 ks |
Máslo čerstvé |
170 g |
Mouka polohrubá |
350 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Šunka dušená |
170 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 65 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mouku prosejeme do mísy se solí, 140 g změklého másla a vytvoříme žmolenkové těsto. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo.
- Vytvoříme 2 koule, zabalíme je do fólie a vložíme na 1/2 hodiny do chladničky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a ze čtvrtek krájíme plátky. V míse je smícháme s cukrem, kořením, poprášíme 1 lžící mouky a promícháme.
- Šunku nakrájíme na proužky. Rozpustíme 30 g másla.
- Na pomoučeném válu vyválíme z jedné koule kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes kraj. Koláč plníme po vrstvách. Nejprve šunku, poté plátky jablek a pokapeme částí másla. Obě vrstvy opakujeme a také pokapeme máslem. Na konec nalijeme 3 lžíce šlehačky.
- Z druhé koule rozválíme placku jako "pokličku" a dobře utěsníme. Převislé těsto překlopíme a pomocí prstů a poté vidličky ozdobně "přilepíme" na pokličku z těsta. Pokud nám zbyde těsto, vykrájíme z něj ozdobné tvary a poklademe jimi koláč. Celý koláč potřeme žloutkem rozšlehaným s 1 lžící šlehačky. Do těsta uděláme nožem průduchy, aby nám pára koláč nepotrhala a dáme koláč do předehřáté trouby péct na 10 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších cca 30 minut.