Bábovka s čokoládou
Ingredience
Čokoláda na vaření |
115 g |
Cukr moučkový |
740 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
450 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g |
Tresť vanilková |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
10 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 105 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
- V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. V další míse mixerem rozšleháme změklé máslo s cukrem a esencí do pěny. Postupně při malých otáčkách přidáváme vejce a mouku.
- Třetinu hotového těsta dáme stranou a smícháme s rozpuštěnou čokoládou.
- Na dno formy dáme polovinu světlého těsta, poté tmavé těsto a poslední opět světlé těsto a pečeme zhruba hodinu a tři čtvrtě. Abychom vršek bábovky neměli připálený, v polovině pečení bábovku přikryjeme alobalem. Do bábovky vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Necháme ji ve formě asi čtvrt hodiny zchladnout, pak ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout. Poté bábovku posypeme moučkovým cukrem.