Dort z mrkve s polevou z javorového sirupu

Ingredience


Cukr krupice 115 g
Cukr moučkový 405 g
Hrozinky 85 g
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 90 g
Mouka pšeničná hladká T 650 170 g
Mrkev kořen 450 g
Olej slunečnicový 300 ml
Ořechy vlašské 115 g
Sirup javorový 65 ml
Skořice mletá 2 kávová lžička
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Tresť vanilková 2 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
  2. Troubu předehřejeme na 180°C.
  3. Nastrouháme oloupanou a omytou mrkev.
  4. V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.
  5. V další míse našleháme mixérem vejce s 55 g moučkového cukru a krupicového cukru do husté pěny, přidáme vanilkovou tresť a olej. Po částech vmícháme mouku, strouhanou mrkev, posekané ořechy a hrozinky.
  6. Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 40 min. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formě necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo.
  7. V mezičase, než dort vychladne, si připravíme polevu.
  8. 85 g změklého másla ušleháme s polovinou ze 350 g moučkového cukru, poté všleháme javorový sirup a druhou polovinu cukru.
  9. Polevu pomocí širokého nože rozetřeme na vršek i po obvodu dortu, který nakrájíme na kostky a zdobíme půlkami vlašských ořechů.