Dort z mrkve s polevou z javorového sirupu
Ingredience
Cukr krupice |
115 g |
Cukr moučkový |
405 g |
Hrozinky |
85 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
170 g |
Mrkev kořen |
450 g |
Olej slunečnicový |
300 ml |
Ořechy vlašské |
115 g |
Sirup javorový |
65 ml |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Tresť vanilková |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Nastrouháme oloupanou a omytou mrkev.
- V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.
- V další míse našleháme mixérem vejce s 55 g moučkového cukru a krupicového cukru do husté pěny, přidáme vanilkovou tresť a olej. Po částech vmícháme mouku, strouhanou mrkev, posekané ořechy a hrozinky.
- Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 40 min. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formě necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo.
- V mezičase, než dort vychladne, si připravíme polevu.
- 85 g změklého másla ušleháme s polovinou ze 350 g moučkového cukru, poté všleháme javorový sirup a druhou polovinu cukru.
- Polevu pomocí širokého nože rozetřeme na vršek i po obvodu dortu, který nakrájíme na kostky a zdobíme půlkami vlašských ořechů.