Studené špagety s lososem
Ingredience
Bazalka |
10 g |
Chřest bílý |
300 g |
Citronová šťáva |
60 ml |
Kopr čerstvý |
50 g |
Losos - filety |
200 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř cayenský |
5 g |
Petržel - nať |
50 g |
Špagety, Makarony |
350 g |
Sůl |
5 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Petrželku, bazalku a kopr jemně nasekáme. V misce smícháme citrónovou šťávu se špetkou soli a pepře, přiléváme tenkým pramínkem olej, vidličkou vyšleháme hladkou zálivku.
- Omyjeme plátky lososa, osušíme je a ostrým nožem pokrájíme na tenké nudličky. Rozložíme je na mísu, zasypeme nasekanou petrželkou, bazalkou a koprem, zalijeme 4 lžícemi směsi oleje s citronovou šťávou, necháme asi hodinu v ledničce marinovat.
- Mezitím očistíme stonky chřestu, odkrojíme z nich dolní tvrdou část, stonky oloupeme škrabkou na brambory, omyjeme, rozkrájíme na kousky o délce asi 3 cm a ty pak pokrájíme na tenké tyčinky. Povaříme je 5-6 minut v páře, dáme do misky a zalijeme 3 lžícemi směsi oleje a citronové šťávy.
- V hrnci s dostatečným množstvím vody uvaříme špagety. Ve chvíli, kdy budou al dente, je scedíme a vysypeme do mísy se studenou vodou, aby vychladly. Potom je scedíme znovu, navršíme na servírovací mísu, zalijeme zbylou směsí oleje a citronové šťávy, přidáme marinovaného lososa, na tyčinky pokrájený chřest, vše jemně promícháme a hotový pokrm studený podáme.