Studené špagety s lososem

Ingredience


Bazalka 10 g
Chřest bílý 300 g
Citronová šťáva 60 ml
Kopr čerstvý 50 g
Losos - filety 200 g
Olej olivový 60 ml
Pepř cayenský 5 g
Petržel - nať 50 g
Špagety, Makarony 350 g
Sůl 5 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Petrželku, bazalku a kopr jemně nasekáme. V misce smícháme citrónovou šťávu se špetkou soli a pepře, přiléváme tenkým pramínkem olej, vidličkou vyšleháme hladkou zálivku.
  2. Omyjeme plátky lososa, osušíme je a ostrým nožem pokrájíme na tenké nudličky. Rozložíme je na mísu, zasypeme nasekanou petrželkou, bazalkou a koprem, zalijeme 4 lžícemi směsi oleje s citronovou šťávou, necháme asi hodinu v ledničce marinovat.
  3. Mezitím očistíme stonky chřestu, odkrojíme z nich dolní tvrdou část, stonky oloupeme škrabkou na brambory, omyjeme, rozkrájíme na kousky o délce asi 3 cm a ty pak pokrájíme na tenké tyčinky. Povaříme je 5-6 minut v páře, dáme do misky a zalijeme 3 lžícemi směsi oleje a citronové šťávy.
  4. V hrnci s dostatečným množstvím vody uvaříme špagety. Ve chvíli, kdy budou al dente, je scedíme a vysypeme do mísy se studenou vodou, aby vychladly. Potom je scedíme znovu, navršíme na servírovací mísu, zalijeme zbylou směsí oleje a citronové šťávy, přidáme marinovaného lososa, na tyčinky pokrájený chřest, vše jemně promícháme a hotový pokrm studený podáme.