Koláč s čerstvými broskvemi

Ingredience


Broskve 7 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 170 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 115 g
Mouka pšeničná hladká T 650 115 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu o průměru 25 cm vymažeme máslem.
  2. Čerstvé broskve na pár vteřin namočíme do vroucí vody, abychom je mohli sloupnout. Poté broskve rozpůlíme a zbavíme pecek.
  3. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a sůl. Odstavíme.
  4. Změklé máslo s moučkovým cukrem ušleháme mixerem do pěny. Postupně přidáme vejce a suchou směs.
  5. Hotové těsto přeneseme do formy, povrch upravíme, poklademe půlkami broskví (řezem do těsta), posypeme krupicovým cukrem, zakapeme citronovou šťávou. Dort pečeme zhruba hodinu. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je dort hotový.
  6. Podáváme teplý, zdobený našlehanou šlehačkou.