Plzeňské zástěrky
Ingredience
Cibule |
300 g |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Párky jemné |
150 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Pivo světlé 12% 4,5% obj. |
100 ml |
Slanina vepřová |
33 g |
Sůl |
20 g |
Tuk |
150 g |
Vejce slepičí |
120 g |
Voda pitná |
200 ml |
Žampiony - sterilované |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí maso opláchneme a nakrájíme přes vlákno na plátky, které naklepeme doširoka, osolíme a opepříme.
- Žampiony nakrájíme na plátky a na části tuku je krátce podusíme, zalijeme rozmíchanými vejci a necháme srazit.
- Do středu plátku položíme slaninu nakrájenou na tenké plátky, na ni navršíme prochladlá vejce se žampiony a díl oloupaného párku. Plátek přeložíme a okraje upevníme párátkem.
- Na druhé části tuku dozlatova osmahneme drobně nakrájenou cibuli, vložíme na ni naplněné maso a opečeme po obou stranách. Zalijeme částí vlažné vody a dusíme doměkka za občasného přelévání vlastní šťávou. Během dušení doléváme teplou vodu.
- Když je maso téměř měkké, zalijeme je pivem a dusíme doměkka.
- Měkké maso vyjmeme do čisté nádoby, odstraníme párátka a přes hustý cedník na něj přecedíme šťávu. Zjemníme ji máslem, přisolíme a krátce podusíme.
- Jednotlivé porce při podávání překrojíme na 2-3 části šikmým řezem.