Mandlový dort s sherry
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr krupice |
110 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Mandle mleté |
200 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Pomerančová kůra |
1 špetka |
Sherry brandy |
6 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Z mouky, 50 g cukru, másla, 1 vejce a 1 lžíce vody rychle vypracujeme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme asi 30 minut v chladničce.
- Zbylá vejce oddělíme a z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky s vanilkovým cukrem a 60 g cukru vyšleháme do pěny, přidáme mleté mandle, sherry, citronovou a pomerančovou kůru. Zlehka vmícháme ušlehaný sníh.
- Těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu včetně okrajů. Naplníme mandlovou hmotou a uhladíme.
- Dort pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 30-40 minut.
- Upečený dort posypeme moučkovým cukrem.