Mandlový dort s sherry

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr krupice 110 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Mandle mleté 200 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Pomerančová kůra 1 špetka
Sherry brandy 6 polévková lžíce
Vejce slepičí 5 ks
Voda pitná 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z mouky, 50 g cukru, másla, 1 vejce a 1 lžíce vody rychle vypracujeme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme asi 30 minut v chladničce.
  2. Zbylá vejce oddělíme a z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky s vanilkovým cukrem a 60 g cukru vyšleháme do pěny, přidáme mleté mandle, sherry, citronovou a pomerančovou kůru. Zlehka vmícháme ušlehaný sníh.
  3. Těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu včetně okrajů. Naplníme mandlovou hmotou a uhladíme.
  4. Dort pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 30-40 minut.
  5. Upečený dort posypeme moučkovým cukrem.