Těstoviny z Istrie
Ingredience
Česnek |
2 ks |
Cibule |
60 g |
Mušle slávky |
400 g |
Mušle srdcovky |
400 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
50 g |
Rajčata |
200 g |
Sůl |
5 g |
Těstoviny Penne |
350 g |
Treska aljašská |
400 g |
Víno bílé |
100 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mušličky omyjeme. Oškrábeme kartáčem slávky a dáme stranou. Očistíme tresku, vykucháme, vykrájíme z ní plátky, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na kousky.
- Omyjeme rajčátka a rozkrojíme na poloviny. Oloupeme stroužky česneku a cibuli. Cibuli pokrájíme a stroužky česneku lehce rozmačkáme. Petrželku nasekáme.
- Scedíme mušličky, dáme je do velké pánve, přidáme slávky, trochu nasekané petrželky, bílé víno, stroužek česneku a lžíci oleje. Mušličky a slávky necháme za občasného potřesení pánví při střední teplotě pod pokličkou otevřít.
- Plody moře scedíme, vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy (několik mušliček uschováme vcelku). Vyhodíme skořápky, ale také mušličky a slávky, které se neotevřely. Jemným sítkem přecedíme tekutinu, v níž se vařily, a dáme ji stranou. Do pánve nalijeme zbývající olej a osmažíme na něm nakrájenou cibuli a zbývající stroužek česneku. Přidáme kousky masa z tresky a smažíme je 2 minuty, aby mírně zezlátly. Trochu je osolíme a opepříme, vyjmeme děrovanou lžící a dáme stranou.
- Do téže pánve dáme rajčátka a chvíli je prudce podusíme. Přidáme mušličky (i ty ve skořápkách), slávky, několik lžic tekutiny z vaření a vše prohřejeme. V hrnci uvedeme do varu potřebné množství vody, osolíme ji a dáme do ní vařit těstoviny. Scedíme je, jakmile budou al dente, promícháme s omáčkou s mušličkami a slávkami, přidáme kousky masa z tresky, posypeme vše zbývající petrželkou a horké podáváme.