Těstoviny z Istrie

Ingredience


Česnek 2 ks
Cibule 60 g
Mušle slávky 400 g
Mušle srdcovky 400 g
Olej olivový 60 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 50 g
Rajčata 200 g
Sůl 5 g
Těstoviny Penne 350 g
Treska aljašská 400 g
Víno bílé 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mušličky omyjeme. Oškrábeme kartáčem slávky a dáme stranou. Očistíme tresku, vykucháme, vykrájíme z ní plátky, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na kousky.
  2. Omyjeme rajčátka a rozkrojíme na poloviny. Oloupeme stroužky česneku a cibuli. Cibuli pokrájíme a stroužky česneku lehce rozmačkáme. Petrželku nasekáme.
  3. Scedíme mušličky, dáme je do velké pánve, přidáme slávky, trochu nasekané petrželky, bílé víno, stroužek česneku a lžíci oleje. Mušličky a slávky necháme za občasného potřesení pánví při střední teplotě pod pokličkou otevřít.
  4. Plody moře scedíme, vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy (několik mušliček uschováme vcelku). Vyhodíme skořápky, ale také mušličky a slávky, které se neotevřely. Jemným sítkem přecedíme tekutinu, v níž se vařily, a dáme ji stranou. Do pánve nalijeme zbývající olej a osmažíme na něm nakrájenou cibuli a zbývající stroužek česneku. Přidáme kousky masa z tresky a smažíme je 2 minuty, aby mírně zezlátly. Trochu je osolíme a opepříme, vyjmeme děrovanou lžící a dáme stranou.
  5. Do téže pánve dáme rajčátka a chvíli je prudce podusíme. Přidáme mušličky (i ty ve skořápkách), slávky, několik lžic tekutiny z vaření a vše prohřejeme. V hrnci uvedeme do varu potřebné množství vody, osolíme ji a dáme do ní vařit těstoviny. Scedíme je, jakmile budou al dente, promícháme s omáčkou s mušličkami a slávkami, přidáme kousky masa z tresky, posypeme vše zbývající petrželkou a horké podáváme.