Báječný čokoládový dort

Ingredience


Čokoláda na vaření 225 g
Cukr moučkový 225 g
Kakao - prášek 55 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 115 g
Mouka pšeničná hladká T 650 115 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 špetka
Tresť vanilková 2 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vejce slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Tři menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  3. Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, solí a kakaem.
  4. V rendlíku rozpustíme máslo a sebereme z něj pěnu.
  5. Ve vodní lázni mixujeme asi deset minut vejce s cukrem a vanilkou do husté pěny. Poté přimícháme mouku a rozpuštěné máslo.
  6. Hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny, až se těsto odděluje od stěn formy.
  7. Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
  8. K přípravě krému rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a odstavíme. Poté vmícháme změklé máslo a žloutky.
  9. Smetanu vyšleháme do pevné pěny.
  10. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně přidáme cukr a znovu vyšleháme.
  11. Ušlehanou šlehačku vmícháme do čokolády a opatrně "zabalíme" sníh z bílků. Krém necháme v chladničce alespoň půl hodiny vychladit.
  12. Krémem spojíme korpusy a potřeme celý dort.