Báječný čokoládový dort
Ingredience
Čokoláda na vaření |
225 g |
Cukr moučkový |
225 g |
Kakao - prášek |
55 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
115 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
115 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tresť vanilková |
2 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Tři menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, solí a kakaem.
- V rendlíku rozpustíme máslo a sebereme z něj pěnu.
- Ve vodní lázni mixujeme asi deset minut vejce s cukrem a vanilkou do husté pěny. Poté přimícháme mouku a rozpuštěné máslo.
- Hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny, až se těsto odděluje od stěn formy.
- Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
- K přípravě krému rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a odstavíme. Poté vmícháme změklé máslo a žloutky.
- Smetanu vyšleháme do pevné pěny.
- Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně přidáme cukr a znovu vyšleháme.
- Ušlehanou šlehačku vmícháme do čokolády a opatrně "zabalíme" sníh z bílků. Krém necháme v chladničce alespoň půl hodiny vychladit.
- Krémem spojíme korpusy a potřeme celý dort.