Tykvová polévka s batáty

Ingredience


Brambory sladké (Batáty) 400 g
Česnek 6 stroužek
Olej olivový 10 ml
Pažitka 15 g
Pepř černý mletý 5 g
Šalotka 4 ks
Smetana 12% (konzumní) 120 ml
Sůl 5 g
Tykev 1 ks
Vývar drůbeží 900 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Batáty, tykev a šalotku podélně rozpůlíme. Na straně řezu potřeme olejem a naříznutou stranou dolů narovnáme do mělkého pekáče. Přidáme 6 stroužků česneku.
  2. V předehřáté troubě na 190 °C pečeme cca 40 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Poté necháme zchladnout.
  3. Z batátů a tykve vybereme dužinu a vložíme do hrnce spolu se šalotkou a dužinou, kterou vymačkáme ze stroužků česneku.
  4. Přilijeme vývar a osolíme. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pozvolna vaříme cca 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
  5. Zchladlou polévku rozmixujeme dohladka, vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme 5-10 minut prohřát. Teplou polévku podáváme ozdobenou pažitkou a smetanou.