Lesnická roštěná (minutka)
Ingredience
Brambory |
750 g |
Cukr krupice |
15 g |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
750 g |
Hovězí vývar základní |
130 ml |
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
500 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
15 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel - nať |
15 g |
Sůl |
25 g |
Tuk |
100 g |
Žampiony - sterilované |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí roštěnec opláchneme a nakrájíme na plátky - roštěnky. Mírně je naklepeme, okraje nařízneme, maso osolíme a opepříme. Rychle je opečeme po obou stranách na 2/3 tuku.
- Opečené roštěnky vyndáme, výpek zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a rozšleháme. Povaříme tak dlouho, až se odděluje tuk.
- Omáčku zjemníme máslem a procedíme přes hustý cedník do omáčníku.
- V rozpuštěném másle krátce prohřejeme sterilovaný hrášek a podle potřeby jej přisladíme.
- Vařené, prochladlé brambory nakrájíme na plátky, opečeme na třetině tuku, přidáme žampiony nakrájené na plátky a společně opečeme.
- Při podávání klademe do středu talíře opečené brambory se žampiony a dušený hrášek, přes ně položíme roštěnku a ozdobíme petrželovou natí. Zvlášť v omáčníku podáváme šťávu.