Středovýchodní polévka s harissou
Ingredience
Brambory sladké (Batáty) |
400 g |
Česnek |
1 ks |
Chilli paprička |
25 g |
Cibule |
1 ks |
Jehněčí maso |
700 g |
Kmín celý |
30 g |
Kmín římský |
15 g |
Koriandr čerstvý |
40 g |
Lilek |
2 ks |
Olej olivový |
45 ml |
Paprika červená |
2 ks |
Pepř černý mletý |
5 g |
Skořice celá |
1 ks |
Sůl |
4 g |
Vývar drůbeží |
400 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Lilky propícháme vidličkou, dáme na plech a hodinu pečeme. Po zchladnutí oloupeme a nakrájíme.
- Ve velkém hrnci předehřejeme olej. Přidáme jehněčí maso a opékáme, dokud nezhnědne. Přidáme cibuli, vývar a vodu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a hodinu povaříme.
- Připravíme harissu: papriky, koriandr, chilli papričky, česnek a kmín rozmixujeme. Postupně přidáváme olej a rozmixujeme na pastu. Dochutíme solí a pepřem a uchováme v chladničce zalité olejem.
- Jehněcí nožičky vyndáme z vývaru, maso obereme a nakrájíme. Do vývaru přidáme batáty, skořici a kmín. Přivedeme k varu a pak pozvolna 20 minut vaříme. Z polévky vyjmeme skořici, přidáme pečené lilky a vše rozmixujeme. Poté vmícháme maso, koriandr a polévku důkladně prohřejeme. Podáváme s harissou a horkým chlebem.