Středovýchodní polévka s harissou

Ingredience


Brambory sladké (Batáty) 400 g
Česnek 1 ks
Chilli paprička 25 g
Cibule 1 ks
Jehněčí maso 700 g
Kmín celý 30 g
Kmín římský 15 g
Koriandr čerstvý 40 g
Lilek 2 ks
Olej olivový 45 ml
Paprika červená 2 ks
Pepř černý mletý 5 g
Skořice celá 1 ks
Sůl 4 g
Vývar drůbeží 400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Lilky propícháme vidličkou, dáme na plech a hodinu pečeme. Po zchladnutí oloupeme a nakrájíme.
  2. Ve velkém hrnci předehřejeme olej. Přidáme jehněčí maso a opékáme, dokud nezhnědne. Přidáme cibuli, vývar a vodu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a hodinu povaříme.
  3. Připravíme harissu: papriky, koriandr, chilli papričky, česnek a kmín rozmixujeme. Postupně přidáváme olej a rozmixujeme na pastu. Dochutíme solí a pepřem a uchováme v chladničce zalité olejem.
  4. Jehněcí nožičky vyndáme z vývaru, maso obereme a nakrájíme. Do vývaru přidáme batáty, skořici a kmín. Přivedeme k varu a pak pozvolna 20 minut vaříme. Z polévky vyjmeme skořici, přidáme pečené lilky a vše rozmixujeme. Poté vmícháme maso, koriandr a polévku důkladně prohřejeme. Podáváme s harissou a horkým chlebem.