Dobrá vánočka
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
160 g |
Droždí |
50 g |
Hrozinky |
140 g |
Mandle |
140 g |
Máslo čerstvé |
300 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka polohrubá |
1 kg |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Máslo rozdrobíme v mouce, přidáme kvásek, cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, loupané sekané mandle a mléka tolik, aby vzniklo tuhé těsto, přidáme rozinky a necháme kynout.
- Z vykynutého těsta upleteme vánočku a znovu necháme kynout.
- Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu.