Ledová bramborová polévka
Ingredience
Brambory |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Kostkový led |
1 hrst |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pórek |
1 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar z hovězích kostí |
500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané, na kostky nakrájené brambory spolu s oloupanou, nasekanou cibulí osmahneme na lžíci másla. Přilijeme vývar, zaklopíme pokličkou a vaříme přibližně 30 minut. Poté rozmixujeme.
- Přilijeme smetanu, necháme přejít varem. Osolíme, okořeníme cayenským pepřem a muškátovým oříškem. Po vychladnutí necháme asi 2 hodiny v chladničce.
- Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, opékáme asi 2 minuty na lžíci másla. Necháme vychladnout.
- Mělké talíře vyložíme rozdrceným ledem. Navrch postavíme hlubší talíře s polévkou a každou porci ozdobíme pórkem a nakrájenou pažitkou.