Ledová bramborová polévka

Ingredience


Brambory 2 ks
Cibule 1 ks
Kostkový led 1 hrst
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř cayenský 1 špetka
Pórek 1 ks
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vývar z hovězích kostí 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané, na kostky nakrájené brambory spolu s oloupanou, nasekanou cibulí osmahneme na lžíci másla. Přilijeme vývar, zaklopíme pokličkou a vaříme přibližně 30 minut. Poté rozmixujeme.
  2. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem. Osolíme, okořeníme cayenským pepřem a muškátovým oříškem. Po vychladnutí necháme asi 2 hodiny v chladničce.
  3. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, opékáme asi 2 minuty na lžíci másla. Necháme vychladnout.
  4. Mělké talíře vyložíme rozdrceným ledem. Navrch postavíme hlubší talíře s polévkou a každou porci ozdobíme pórkem a nakrájenou pažitkou.