Kořeněná vánočka

Ingredience


Anýz celý 1 kávová lžička
Badyán 0.5 kávová lžička
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 50 g
Hřebíček mletý 0.5 ks
Hrozinky 50 g
Kandované ovoce 50 g
Mandle 50 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 0.25 l
Mouka polohrubá 1 kg
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přepuštěné máslo smícháme s moukou, přidáme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka a špetky cukru, cukr, žloutky, sůl, mléko, citrónovou kůru, vanilku, tlučený badyán, anýz a hřebíček, sekané mandle, hrozinky, kandované ovoce a zaděláme těsto. Necháme v teple vykynout.
  2. Z vykynutého těsta upleteme vánočku a necháme jí na plechu ještě chvíli kynout.
  3. Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu.