Kořeněná vánočka
Ingredience
Anýz celý |
1 kávová lžička |
Badyán |
0.5 kávová lžička |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
50 g |
Hřebíček mletý |
0.5 ks |
Hrozinky |
50 g |
Kandované ovoce |
50 g |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
0.25 l |
Mouka polohrubá |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Přepuštěné máslo smícháme s moukou, přidáme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka a špetky cukru, cukr, žloutky, sůl, mléko, citrónovou kůru, vanilku, tlučený badyán, anýz a hřebíček, sekané mandle, hrozinky, kandované ovoce a zaděláme těsto. Necháme v teple vykynout.
- Z vykynutého těsta upleteme vánočku a necháme jí na plechu ještě chvíli kynout.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu.