Gramigna se zeleninou a škeblemi
Ingredience
Celer řapíkatý |
50 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cuketa |
200 g |
Fenykl obecný |
20 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Mušle slávky |
800 g |
Olej olivový |
75 ml |
Pepř černý celý |
5 g |
Petržel - nať |
60 g |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
200 g |
Sůl |
5 g |
Těstoviny gramigna |
350 g |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cukety, celer a mrkev očistíme. Pórek pokrájíme na kolečka. Mrkev a celer povaříme 1 minutu v osolené vařící vodě. Spaříme a pokrájíme na proužky.
- Oloupeme stroužky česneku rozdrtíme. Petrželku nasekáme a fenykl natrháme na kousky. Oškrábeme slávky, omyjeme pod tekoucí studenou vodou, scedíme a dáme do pánve. Přidáme česnek, nasekanou petrželku, bílé víno, 2 lžíce oleje a při střední teplotě za občasného potřesení pánví necháme pod pokličkou otevřít. Stáhneme pánev ze sporáku, vyloupeme slávky ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a slávky, které se neotevřely, tekutinu z jejich vaření jemně scedíme a uschováme.
- Nalijeme do pánve olej a osmažíme kolečka pórku. Přidáme kolečka cuket a vše smažíme, přidáme kolečka mrkve a pokrájený celer, sůl a pepř. Dusíme 6-8 minut. Přidáme vyloupané slávky, proužky rajčat, několik lžic tekutiny z vaření slávek a další minutu povaříme.
- Těstoviny uvaříme a promícháme s připravenou omáčkou. Hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou a fenyklem. Podáváme horký.