Gramigna se zeleninou a škeblemi

Ingredience


Celer řapíkatý 50 g
Česnek 1 stroužek
Cuketa 200 g
Fenykl obecný 20 g
Mrkev kořen 200 g
Mušle slávky 800 g
Olej olivový 75 ml
Pepř černý celý 5 g
Petržel - nať 60 g
Pórek 1 ks
Rajčata 200 g
Sůl 5 g
Těstoviny gramigna 350 g
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cukety, celer a mrkev očistíme. Pórek pokrájíme na kolečka. Mrkev a celer povaříme 1 minutu v osolené vařící vodě. Spaříme a pokrájíme na proužky.
  2. Oloupeme stroužky česneku rozdrtíme. Petrželku nasekáme a fenykl natrháme na kousky. Oškrábeme slávky, omyjeme pod tekoucí studenou vodou, scedíme a dáme do pánve. Přidáme česnek, nasekanou petrželku, bílé víno, 2 lžíce oleje a při střední teplotě za občasného potřesení pánví necháme pod pokličkou otevřít. Stáhneme pánev ze sporáku, vyloupeme slávky ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a slávky, které se neotevřely, tekutinu z jejich vaření jemně scedíme a uschováme.
  3. Nalijeme do pánve olej a osmažíme kolečka pórku. Přidáme kolečka cuket a vše smažíme, přidáme kolečka mrkve a pokrájený celer, sůl a pepř. Dusíme 6-8 minut. Přidáme vyloupané slávky, proužky rajčat, několik lžic tekutiny z vaření slávek a další minutu povaříme.
  4. Těstoviny uvaříme a promícháme s připravenou omáčkou. Hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou a fenyklem. Podáváme horký.