Empanadas s hrozinkami a salsou

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Chilli koření mleté 0.5 kávová lžička
Chilli paprička sušená 2 ks
Cibule 1 ks
Cukr třtinový 0.5 kávová lžička
Hrozinky 40 g
Máslo čerstvé 140 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 4 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata 1 ks
Sůl 2 špetka
Víno bílé 80 ml
Voda pitná 80 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme přepuštěné máslo. Pro přípravu 20 g přepuštěného másla potřebujeme asi 100 g čerstvého másla.
  2. Čerstvé máslo nakrájíme na kousky a vložíme do menší pánve, kterou dáme do hrnce do vodní lázně. Vaříme za občasného míchání na mírném ohni, dokud se nevypaří zbytečná tekutina, tedy asi 30 minut. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu. Poté máslo přecedíme přes jemné plátno a nalijeme do uzavíratelné skleničky. Když vychladne, skleničku uzavřeme víčkem a dáme máslo vychladit do ledničky.
  3. V hrnci rozehřejeme 20 g přepuštěného másla, 30 g čerstvého másla, víno a 80 ml vody, neuvádíme však směs k varu. Po odstavení přidáme mouku a špetku soli a těsto necháme na dvě hodiny vychladit.
  4. Zbylých 10 g másla využijeme k osmažení najemno nasekané cibule. Když cibulka zesklovatí, přidáme na kostky nakrájené rajče, na nudličky nasekanou papriku zbavenou semínek a hrozinky. Ochutíme solí a mletým chilli kořením.
  5. Z vychlazeného těsta vyválíme plát, do kterého vypichujeme kolečka o průměru 8-10 cm. Na jednu půlku každého kolečka naklademe připravenou náplň, přehneme obě poloviny kolečka přes sebe a okraje k sobě pevně přitiskneme (např. vidličkou). Taštičky smažíme na rozehřátém oleji dozlatova.
  6. Salsu si připravíme tak, že namočíme a rozmixujeme chilli papričky, které posléze smažíme na rozehřátém oleji spolu s nasekaným česnekem. Ke směsi přidáme rajčatový protlak, nasekanou čerstvou bazalku, cukr a ocet. Vaříme asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.