Špenátové empanadas s paprikovou klobásou

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Klobása Chorizo 80 g
Máslo čerstvé 140 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Olej rostlinný 4 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Špenát listový čerstvý 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 80 ml
Voda pitná 80 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme přepuštěné máslo. Pro přípravu 30 g přepuštěného másla potřebujeme asi 110 g čerstvého másla. Čerstvé máslo nakrájíme na kousky a vložíme do menší pánve, kterou dáme do hrnce do vodní lázně. Vaříme za občasného míchání na mírném ohni, dokud se nevypaří zbytečná tekutina, tedy asi 30 minut. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu. Poté máslo přecedíme přes jemné plátno a nalijeme do uzavíratelné skleničky. Když vychladne, skleničku uzavřeme víčkem a dáme máslo vychladit do ledničky.
  2. V hrnci rozehřejeme 30 g přepuštěného másla spolu s máslem čerstvým, s 80 ml vody a s vínem. Po odstavení vmícháme mouku a ochutíme špetkou soli. Těsto řádně propracujeme a dáme na dvě hodiny chladit.
  3. Omyté listy čerstvého špenátu mezitím nasekáme najemno. Na malém množství oleje osmahneme nadrobno nasekaný česnek a nakrájenou klobásu, přidáme špenát a smažíme asi 5 minut. Poté ochutíme solí a pepřem.
  4. Z těsta, které jsme mezitím vychladili, vyválíme plát a vypichujeme z něj kolečka o průměru 8-10 cm. Na jednu polovinu kolečka vždy klademe špenátovou náplň, druhou polovinu přes ni pak přeložíme a okraje k sobě přitiskneme. Takto vzniklé taštičky smažíme na rozehřátém oleji dozlatova.