Bretaňská rybí polévka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
25 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pórek |
1 ks |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
200 ml |
Šťovík |
60 g |
Sůl |
5 g |
Treska aljašská |
350 g |
Víno jablečné |
120 ml |
Vývar rybí |
300 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci rozhřejeme máslo, přidáme pórek nakrájený na kolečka, nadrobno nakrájenou šalotku a za častého míchání opékáme 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přilijeme víno a směs přivedeme k varu.
- Vmícháme brambory, vývar, bobkový list a osolíme. Přivedeme znovu k varu, snížíme teplotu a přikryté pozvolna vaříme 10 minut.
- V misce rozšleháme mouku a mléko na hustou pastu. Přidáme mléko, hmotu rozpracujeme na tekutinu a vlijeme do probublávající polévky. Vaříme 5 minut za častého míchání. Přilijeme zbytek mléka a 100 ml smetany a vaříme cca 10 minut, dokud brambory nezměknou.
- Šťovík nasekáme a vmícháme do zbylých 100 ml smetany. Směs spolu s rybím masem vlijeme do polévky a za občasného míchání vaříme 3 minuty. Uvařenou rybí polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme teplou.