Bretaňská rybí polévka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 25 ks
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Pepř černý mletý 5 g
Pórek 1 ks
Šalotka 2 ks
Smetana 16% (pochoutková) 200 ml
Šťovík 60 g
Sůl 5 g
Treska aljašská 350 g
Víno jablečné 120 ml
Vývar rybí 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci rozhřejeme máslo, přidáme pórek nakrájený na kolečka, nadrobno nakrájenou šalotku a za častého míchání opékáme 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přilijeme víno a směs přivedeme k varu.
  2. Vmícháme brambory, vývar, bobkový list a osolíme. Přivedeme znovu k varu, snížíme teplotu a přikryté pozvolna vaříme 10 minut.
  3. V misce rozšleháme mouku a mléko na hustou pastu. Přidáme mléko, hmotu rozpracujeme na tekutinu a vlijeme do probublávající polévky. Vaříme 5 minut za častého míchání. Přilijeme zbytek mléka a 100 ml smetany a vaříme cca 10 minut, dokud brambory nezměknou.
  4. Šťovík nasekáme a vmícháme do zbylých 100 ml smetany. Směs spolu s rybím masem vlijeme do polévky a za občasného míchání vaříme 3 minuty. Uvařenou rybí polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme teplou.