Smetanová polévka s treskou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory vařené |
450 g |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
850 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
30 g |
Pórek |
1 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
150 ml |
Sůl |
5 g |
Treska aljašská |
350 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci rozehřejeme máslo, za častého míchání v něm opékáme nakrájený pórek a cibuli, dokud nezměknou. V misce rozmmícháme mouku s mlékem na hladkou pastu a přilijeme do hrnce. Za stálého míchání zahříváme cca 2 minuty a poté postupně vléváme mléko. Přidáme bobkový list a petrželku. Osolíme a opepříme. Obsah přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme pozvolna dalších 15 minut.
- Tresku opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kousky. Tresku vložíme do polévky a vaříme 15 minut, dokud není maso měkké. Přidáme rozmačkané brambory, smetanu a necháme 3 minuty prohřát. Odstavíme a vyjmeme bobkový list.
- Polévku podáváme se salátem či čerstvým pečivem ozdobenou petrželkou.