Smetanová polévka s treskou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory vařené 450 g
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 850 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 30 g
Pórek 1 ks
Smetana 16% (pochoutková) 150 ml
Sůl 5 g
Treska aljašská 350 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci rozehřejeme máslo, za častého míchání v něm opékáme nakrájený pórek a cibuli, dokud nezměknou. V misce rozmmícháme mouku s mlékem na hladkou pastu a přilijeme do hrnce. Za stálého míchání zahříváme cca 2 minuty a poté postupně vléváme mléko. Přidáme bobkový list a petrželku. Osolíme a opepříme. Obsah přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme pozvolna dalších 15 minut.
  2. Tresku opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kousky. Tresku vložíme do polévky a vaříme 15 minut, dokud není maso měkké. Přidáme rozmačkané brambory, smetanu a necháme 3 minuty prohřát. Odstavíme a vyjmeme bobkový list.
  3. Polévku podáváme se salátem či čerstvým pečivem ozdobenou petrželkou.