Koláč s vlašskými ořechy a jemným karamelem
Ingredience
Cukr krupice |
180 g |
Linecké (křehké) těsto |
250 g |
Ořechy vlašské |
250 g |
Smetana 12% (konzumní) |
120 ml |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Troubu předehřejeme na 180C.
- Linecké těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Zakryjeme pečícím papírem a na něj rozložíme bílé sušené fazole, aby korpus držel tvar. Pečeme 20minut.
- Mezitím rozšleháme vejce s 80g cukru, přidáme 50g oloupaných vlašských ořechů a naneseme na korpus. Teplotu snížíme na 150C a pečeme ještě 30minut.
- Připravíme si karamel. Zahřejeme 100g cukru se 120ml vody a počkáme dokud cukr nezkaramelizuje a hmota nezezlátne. Poté přidáme smetanu a několik minut směs šleháme.
- Koláč vyjmeme, rozložíme na něj zbytek ořechů, polijeme vlažným karamelem a necháme vychladnout.