Koláč s vlašskými ořechy a jemným karamelem

Ingredience


Cukr krupice 180 g
Linecké (křehké) těsto 250 g
Ořechy vlašské 250 g
Smetana 12% (konzumní) 120 ml
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180C.
  2. Linecké těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Zakryjeme pečícím papírem a na něj rozložíme bílé sušené fazole, aby korpus držel tvar. Pečeme 20minut.
  3. Mezitím rozšleháme vejce s 80g cukru, přidáme 50g oloupaných vlašských ořechů a naneseme na korpus. Teplotu snížíme na 150C a pečeme ještě 30minut.
  4. Připravíme si karamel. Zahřejeme 100g cukru se 120ml vody a počkáme dokud cukr nezkaramelizuje a hmota nezezlátne. Poté přidáme smetanu a několik minut směs šleháme.
  5. Koláč vyjmeme, rozložíme na něj zbytek ořechů, polijeme vlažným karamelem a necháme vychladnout.