Zeleninová polévka s boby
Ingredience
Bazalka |
1 ks |
Boby zahradní |
220 g |
Brambory rané |
180 g |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
200 g |
Fazolové lusky zelené |
200 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
50 ml |
Oříšky piniové |
5 polévková lžíce |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
50 g |
Těstoviny konzumní |
60 g |
Vývar zeleninový |
950 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Boby použijeme celé, jsou-li mladé, jinak je vyloupeme.
- Rajčata oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme.
- Do silnostěnného hrnce vlijeme 2 lžíce oleje, vsypeme utřený česnek, na kostky nakrájenou cibuli, mrkev, jeden řapík celeru a smažíme až cibule zrůžoví.
- Poté přidáme na kostky nakrájené brambory, rajčata, zalijeme vývarem a vložíme svazek bazalky pevně svázaný provázkem. Polévku přivedeme do varu a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
- V mezičase si připravíme pesto rozmixováním lístků bazalky, dvěma stroužky česneku a oříšky. Poté vlijeme panenský olej a nastrouhaný parmezán. Pesto pod fólií uložíme do chladničky.
- Do polévky, kterou jsme vařili zhruba 15 minut, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, pokrájené fazolky, boby, těstoviny (nejlépe vlasové nudle či drobné tvary) a vaříme ještě 10 minut. Před podáváním z polévky odstraníme svazek bazalky a do každé porce přidáme jednu lžíci pesta.