Zeleninová polévka s boby

Ingredience


Bazalka 1 ks
Boby zahradní 220 g
Brambory rané 180 g
Celer řapíkatý 1 ks
Česnek 4 stroužek
Cibule 1 ks
Cuketa 200 g
Fazolové lusky zelené 200 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 50 ml
Oříšky piniové 5 polévková lžíce
Rajčata 2 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 50 g
Těstoviny konzumní 60 g
Vývar zeleninový 950 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Boby použijeme celé, jsou-li mladé, jinak je vyloupeme.
  2. Rajčata oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme.
  3. Do silnostěnného hrnce vlijeme 2 lžíce oleje, vsypeme utřený česnek, na kostky nakrájenou cibuli, mrkev, jeden řapík celeru a smažíme až cibule zrůžoví.
  4. Poté přidáme na kostky nakrájené brambory, rajčata, zalijeme vývarem a vložíme svazek bazalky pevně svázaný provázkem. Polévku přivedeme do varu a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
  5. V mezičase si připravíme pesto rozmixováním lístků bazalky, dvěma stroužky česneku a oříšky. Poté vlijeme panenský olej a nastrouhaný parmezán. Pesto pod fólií uložíme do chladničky.
  6. Do polévky, kterou jsme vařili zhruba 15 minut, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, pokrájené fazolky, boby, těstoviny (nejlépe vlasové nudle či drobné tvary) a vaříme ještě 10 minut. Před podáváním z polévky odstraníme svazek bazalky a do každé porce přidáme jednu lžíci pesta.