Kukuřičné noky s treskou

Ingredience


Bazalka 20 g
Česnek 1 ks
Cibule 50 g
Máslo čerstvé 40 g
Mouka kukuřičná 300 g
Olej olivový 50 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 40 g
Rajčata 300 g
Sůl 5 g
Sýr Parmezán 30 g
Treska aljašská 300 g
Voda pitná 1.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme noky. V hrnci uvedeme do varu 1,25 litru vody, osolíme ji a postupně do ní přisypáváme kukuřičnou mouku. Za častého míchání dřevěnou vařečkou vaříme polentu asi 50 minut. Přitom ji průběžně odlepujeme od stěn a ode dna.
  2. Mezitím si připravíme omáčku. Stáhneme z tresky kůži, rybu vykostíme a nakrájíme na kousky. Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a pak je nahrubo nakrájíme. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme. Opereme petrželku a bazalku a nasekáme.
  3. Do pánve nalijeme olej a osmažíme něm cibuli a česnek. Přidáme pokrájenou tresku, krátce ji za častého míchání osmažíme. Přisypeme nasekaná rajčata, špetku soli a špetku mletého pepře, při mírné teplotě za občasného zamíchání všechno 20 minut dusíme pod pokličkou. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a bazalku.
  4. Stáhneme hrnec s polentou ze sporáku, vmícháme do ní pokrájené máslo a nastrouhaný sýr, vše dobře promícháme a pomocí dvou lžic opláchnutých ve studené vodě tvoříme noky a rozdělujeme je na jednotlivé talíře. Přelijeme je horkou omáčkou a ihned podáváme.