Noky s pestem a olihněmi
Ingredience
Bazalka |
20 g |
Brambory vařené |
1 kg |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Olej olivový |
40 ml |
Olihně |
300 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pesto |
150 g |
Petržel - nať |
40 g |
Šalotka |
50 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
100 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory uvaříme a oloupeme. Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a dáme do něho sítem protlačené brambory. Přidáme vejce a špetku soli, ze všech ingrediencí vypracujeme dostatečně pevné těsto.
- Válečkem ho rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm a ozubeným kolečkem z něho vykrájíme kolečka (nebo oválky). Doprostřed každého kolečka nebo oválku dáme trochu pesta, těsto přes ně přehneme a vidličkou stiskneme okraje. Hotové noky klademe na vál tak, aby se navzájem nedotýkaly.
- Připravíme omáčku. Olihně pokrájíme na kousky. Oloupeme česnek a šalotku a jemně nasekáme. Bazalku a petrželku nasekáme.
- Do pánve nalijeme olej a osmažíme na něm nasekanou šalotku a česnek. Přidáme olihně a 2-3 minuty je smažíme. Trochu osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, přilijeme bílé víno a necháme ho zprudka vyvařit. Přisypeme nasekanou petrželku a bazalku. V hrnci uvedeme do varu dostatečné množství vody, osolíme ji a dáme do ní vařit plněné noky. Jakmile vyplavou na povrch, vyndáme je děrovanou lžící, přelijeme připravenou omáčkou a horké podáváme.