Noky s pestem a olihněmi

Ingredience


Bazalka 20 g
Brambory vařené 1 kg
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Olej olivový 40 ml
Olihně 300 g
Pepř černý mletý 5 g
Pesto 150 g
Petržel - nať 40 g
Šalotka 50 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
Víno bílé 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory uvaříme a oloupeme. Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a dáme do něho sítem protlačené brambory. Přidáme vejce a špetku soli, ze všech ingrediencí vypracujeme dostatečně pevné těsto.
  2. Válečkem ho rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm a ozubeným kolečkem z něho vykrájíme kolečka (nebo oválky). Doprostřed každého kolečka nebo oválku dáme trochu pesta, těsto přes ně přehneme a vidličkou stiskneme okraje. Hotové noky klademe na vál tak, aby se navzájem nedotýkaly.
  3. Připravíme omáčku. Olihně pokrájíme na kousky. Oloupeme česnek a šalotku a jemně nasekáme. Bazalku a petrželku nasekáme.
  4. Do pánve nalijeme olej a osmažíme na něm nasekanou šalotku a česnek. Přidáme olihně a 2-3 minuty je smažíme. Trochu osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, přilijeme bílé víno a necháme ho zprudka vyvařit. Přisypeme nasekanou petrželku a bazalku. V hrnci uvedeme do varu dostatečné množství vody, osolíme ji a dáme do ní vařit plněné noky. Jakmile vyplavou na povrch, vyndáme je děrovanou lžící, přelijeme připravenou omáčkou a horké podáváme.