Rizoto z Amalfi

Ingredience


Česnek 1 ks
Cibule 1 ks
Garnát obecný 150 g
Máslo čerstvé 20 g
Mušle srdcovky 500 g
Olej olivový 70 ml
Olihně 250 g
Petržel - nať 60 g
Rýže jasmínová 300 g
Sůl 5 g
Víno bílé 100 ml
Vývar rybí 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mušličky omyjeme a dáme do mísy se studenou osolenou vodou. Scedíme, nasypeme do pánve s nasekanou petrželkou, lžící oleje a polovinou sklenky bílého vína. Za občasného potřesení pánví necháme mušličky pod pokličkou otevřít. Pánev stáhneme ze sporáku, mušličky vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Pár celých mušliček si uschováme na ozdobu.
  2. Oloupeme garnáty, odstraníme z nich černé střívko. Z olihní stáhneme vnější blánu, vykucháme a pokrájíme na proužky. Oloupeme cibuli a jemně pokrájíme. Oloupeme stroužek česneku a rozdrtíme. Zbývající petrželku nasekáme.
  3. Na zbývajícím oleji osmažíme cibuli, česnek a trochu petrželky tak, aby se nezbarvily dohněda. Přidáme garnáty, pokrájíme olihně. Za občasného míchání 3 minuty smažíme. Olihně a garnáty vyjmeme a udržujeme teplé.
  4. Do téže pánve nasypeme rýži a za neustálého míchání 1-2 minuty smažíme. Zalijeme zbývajícím bílým vínem a necháme prudce vyvařit. Postupně přiléváme horký rybí vývar a za občasného zamíchání rýži 15-18 minut vaříme. Několik minut před koncem vaření přidáme do rýže garnáty, pokrájíme olihně a vyloupeme mušle.
  5. Stáhneme rizoto ze sporáku, jakmile bude měkké al dente, vmícháme na kousky pokrájené máslo, posypeme zbývající petrželkou a necháme chvíli pod pokličkou. Přendáme na servírovací mísu, ozdobíme uschovanými celými mušličkami a podáváme.