Rizoto s mořskými mušlemi
Ingredience
Česnek |
1 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Mušle srdcovky |
500 g |
Olej olivový |
70 ml |
Petržel - nať |
60 g |
Rajčata |
200 g |
Rýže jasmínová |
300 g |
Sůl |
5 g |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar rybí |
1 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme mušle ve studené vodě, dáme do mísy, zalijeme osolenou studenou vodou. Ve vařící vodě spaříme rajčata a nahrubo nasekáme. Petrželku nasekáme.
- Mušle scedíme, dáme do pánve se stroužkem česneku, polovinou nasekané petrželky, nasekanými rajčaty a papričkou. 10 minut dusíme. Vyjmeme z pánve, dáme stranou několik celých mušlí a ostatní párátkem vytáhneme z ulit. Dáme do tekutiny, v níž se vařily, a odložíme vše stranou.
- Uvedeme do varu rybí vývar. Oloupeme cibuli, jemně nasekáme, dáme do pánve s olejem. Zlehka osmažíme, aby nezhnědla, přisypeme rýži a za častého míchání 1-2 minuty smažíme.
- Přilijeme bílé víno a necháme vyvařit. Postupně přiléváme vařící rybí vývar a při střední teplotě rýži za občasného zamíchání 15-18 minut vaříme. Ke konci vaření přidáme mušle bez skořápek i s tekutinou, ve které se vařily, a petrželku. Hotové rizoto přendáme na servírovací mísu, ozdobíme mušlemi ve skořápce a podáváme.