Rýžový nákyp s krabí omáčkou

Ingredience


Cibule 1 ks
Krab 600 g
Máslo čerstvé 60 g
Olej olivový 80 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 60 g
Pórek 1 ks
Rajčata 300 g
Rýže Basmati 300 g
Šafrán 50 g
Sůl 5 g
Vývar rybí 750 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme rýži. Oloupeme cibuli, nasekáme na jemno, vhodíme do pánve s 20 g másla a osmažíme. Přidáme rýži a smažíme 1-2 minuty. Přidáme šafrán rozpuštěný v troše rybího vývaru. Poté přilijeme zbývající vařící vývar a dáme pánev s pokličkou na 20 minut do trouby předehřáté na 190 °C.
  2. Připravíme omáčku. Omyjeme kraby a dáme stranou. Kraby povaříme v osolené vodě 3-4 minuty. Vyjmeme, vybereme maso, odstraníme z chrupavky a krunýře vyhodíme.
  3. Omyjeme petrželku a nasekáme. Pórek omyjeme a nasekáme. Ve vařící vodě spaříme rajčata a hrubě nasekáme.
  4. Do pánve nalijeme olej a osmažíme pórek. Přidáme krabí maso, osmažíme. Přisypeme nasekaná rajčata, osolíme a opepříme, za občasného zamíchání 8-10 minut dusíme. Posypeme nasekanou petrželkou.
  5. Rýži vyndáme z trouby, vmícháme máslo a rýži. Rozdělíme do jednotlivých talířů, uhladíme a pokrm podáváme horký s krabí omáčkou.