Játrová terina
Ingredience
Paštikové koření |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sherry brandy |
5 cl |
Strouhanka |
100 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Telecí plec |
250 g |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Vepřová plec |
600 g |
Bránice |
1 ks |
Cibule |
3 ks |
Játra vepřová |
250 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
100 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den před přípravou játrové teriny namočíme vepřovou bránici (vepřovou síťku) do studené vody.
- Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a podusíme na másle. Kadeřavou petrželku propláchneme a drobně nakrájíme. Omytá vepřová játra nakrájíme na malé kousky. Vepřovou a telecí plec omyjeme, pokrájíme na kousky, které pomeleme na masovém mlýnku a odložíme do mísy.
- K mletému masu přidáme játra, podušenou cibuli, petrželku, sůl, černý pepř, lžičku drhnutého tymiánu, vejce, paštikové koření, strouhanku, brandy a vše důkladně promícháme.
- Nádobu na terinu (nejlépe se hodí kameninová nádoba) vyložíme bránicí a konce necháme viset přes okraj nádoby. Pak ji naplníme masovou směsí a povrch uhladíme.
- Uzenou slaninu nakrájíme na tenké proužky, z nich vytvoříme na povrchu mřížku a zakryjeme ji přečnívajícími konci bránice. Nádobu uzavřeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme hodinu, potom víko z nádoby odložíme, aby se mřížka ze slaniny dopekla dozlatova.
- Upečenou játrovou terinu necháme vychladnout a do chladničky.