Játrová terina

Ingredience


Paštikové koření 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sherry brandy 5 cl
Strouhanka 100 g
Sůl 1 polévková lžíce
Telecí plec 250 g
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Vepřová plec 600 g
Bránice 1 ks
Cibule 3 ks
Játra vepřová 250 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Slanina vepřová 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den před přípravou játrové teriny namočíme vepřovou bránici (vepřovou síťku) do studené vody.
  2. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a podusíme na másle. Kadeřavou petrželku propláchneme a drobně nakrájíme. Omytá vepřová játra nakrájíme na malé kousky. Vepřovou a telecí plec omyjeme, pokrájíme na kousky, které pomeleme na masovém mlýnku a odložíme do mísy.
  3. K mletému masu přidáme játra, podušenou cibuli, petrželku, sůl, černý pepř, lžičku drhnutého tymiánu, vejce, paštikové koření, strouhanku, brandy a vše důkladně promícháme.
  4. Nádobu na terinu (nejlépe se hodí kameninová nádoba) vyložíme bránicí a konce necháme viset přes okraj nádoby. Pak ji naplníme masovou směsí a povrch uhladíme.
  5. Uzenou slaninu nakrájíme na tenké proužky, z nich vytvoříme na povrchu mřížku a zakryjeme ji přečnívajícími konci bránice. Nádobu uzavřeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme hodinu, potom víko z nádoby odložíme, aby se mřížka ze slaniny dopekla dozlatova.
  6. Upečenou játrovou terinu necháme vychladnout a do chladničky.