Domácí kořeněný chléb
Ingredience
Brambory vařené |
3 ks |
Droždí |
40 g |
Fenykl obecný |
0.5 kávová lžička |
Kmín celý |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1000 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mouky vyhloubíme důlek, vsypeme do něj špetku cukru, přidáme rozdrobené droždí a přilijeme trochu vlažné vody. Necháme vzejít kvásek.
- Potom přidáme uvařené, nastrouhané brambory, kmín, fenykl, sůl a zbylou vodu. Zpracujeme těsto a necháme je asi 30 minut kynout na teplém místě.
- Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě 20 minut kynout.
- Chléb pečeme nejdřív 10 minut zprudka v silně vyhřáté troubě a dalších 50 minut dopékáme v mírně vyhřáté troubě na cca 180 stupňů Celsia.
- Před dopečením bochník potřeme osolenou vodou.