Domácí kořeněný chléb

Ingredience


Brambory vařené 3 ks
Droždí 40 g
Fenykl obecný 0.5 kávová lžička
Kmín celý 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1000 g
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mouky vyhloubíme důlek, vsypeme do něj špetku cukru, přidáme rozdrobené droždí a přilijeme trochu vlažné vody. Necháme vzejít kvásek.
  2. Potom přidáme uvařené, nastrouhané brambory, kmín, fenykl, sůl a zbylou vodu. Zpracujeme těsto a necháme je asi 30 minut kynout na teplém místě.
  3. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě 20 minut kynout.
  4. Chléb pečeme nejdřív 10 minut zprudka v silně vyhřáté troubě a dalších 50 minut dopékáme v mírně vyhřáté troubě na cca 180 stupňů Celsia.
  5. Před dopečením bochník potřeme osolenou vodou.