Garnát s rýží
Ingredience
Celer řapíkatý |
60 g |
Cibule |
4 ks |
Garnát obecný |
2 kg |
Máslo čerstvé |
80 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
60 g |
Rajčata |
300 g |
Rýže Basmati |
300 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Parmezán |
30 g |
Víno bílé |
1 dl |
Víno Marsala |
1 dl |
Vývar rybí |
1 l |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme garnáty, vhodíme do hrnce, zalijeme osolenou vařící vodou, přidáme oloupané a na poloviny překrojené cibulky a celer. Necháme několik minut povařit, vyjmeme a vodu uschováme. Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko a dáme stranou.
- V hmoždíři utlučeme hlavy garnátů. V pánvi rozehřejeme máslo, osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata. Za 2 minuty přidáme v hmoždíři rozetřené garnáty. Vše 5 minut podusíme, přilijeme rybí vývar a půl hodiny povaříme. V pánvi rozehřejeme máslo, 2 minuty smažíme ocásky garnátů, přidáme propasírovaná rajčata, sůl a pepř.
- Oloupeme a nasekáme zbývající cibuli a osmažíme. Přisypeme rýži a smažíme. Zalijeme bílým vínem, marsalou a přiléváme scezený vývar. Stáhneme rýži z ohně, vmícháme zbývající máslo a nastrouhaný sýr. Rýži podáváme na omáčce z garnátů, posypané nasekanou petrželkou.